/f.eu1.jwwb.nl%2Fpublic%2Fq%2Ff%2Fo%2Ftemp-gvbvplkaidcfpkvedpam%2Ffc41qq%2FPinkandPeachTechnologyLinkedIn.png)
Miljarden wordt er per jaar uitgegeven aan veranderingen binnen een bedrijf/organisatie. Soms noodzakelijk, soms omdat het bedrijf niet goed weet welke koers ze moeten varen, soms omdat het management een bepaalde verandering denk door te moeten voeren, maar vaak zonder echte visie. Laat ik een geheim vertellen. Zonder een duidelijke visie is het weggegooid geld, want de verandering zal voor 100 % nooit slagen.
Hieronder de 10 redenen:
Hieronder 10 redenen waarom veranderingen mislukken:
- Geen visie. Om een verandering door te voeren in een bedrijf, moet er eerst een duidelijke visie worden neergezet. Als ik aan een directeur vraag;" wat is de visie van uw bedrijf?", krijg ik of geen antwoord of een verhaal waarbij ik na 20 minuten het spoor echt bijster ben. Een duidelijke visie moet je in max 5 minuten kunnen vertellen!
- Geen directe urgentie. Er moet wel een urgentie zijn om een verandering door te kunnen voeren in alle lagen van het bedrijf. Zonder urgentie is het oude werken veilig en zijn mensen niet gemotiveerd om een verandering door te voeren.
- Geen draagvlak bij het managementteam. Deze is heel gevaarlijk, want als een manager er geen heil in ziet, zal deze dit nooit vertellen op de werkvloer. Managers kunnen de grootste saboteurs in een bedrijf zijn.
- Het niet vormen van een coalitie. Bij iedere verandering moet een coalitie vormen en het liefst uit alle lagen van het bedrijf. Iemand op de werkvloer kent de klanten/ klachten en de problemen waar ze tegenaan lopen, terwijl iemand uit het managementteam beter is om dit goed in kaart te brengen.
- Het niet bespreekbaar maken in het gehele bedrijf. De dodelijkste van allemaal. Een verandering gaat het hele bedrijf aan. Door mensen buiten te sluiten, krijgen ze geen belangrijke informatie, voelen zich niet betrokken en zullen voor iedere opgelegde verandering hoe klein of groot, nooit openstaan.
- Het niet tussentijds terugkoppelen aan alle lagen in het bedrijf. Verandering gaat in fasen en kan soms wel 3 jaar duren. Door tussentijdse mensen niet op de hoogte te houden, versloft het geheel van de verandering.
- Te veel boven de werknemers staat. Hiërarchie vormt afstand en door te veel afstand weet je ook niet wat er echt op de werkvloer speelt. Ga met iedereen in gesprek. Bedrijven die een open cultuur hebben zijn over het algemeen vele malen succesvoller.
- Niet steunen van werkgroepen. Bij veel veranderingen worden er werkgroepen in het leven geroepen, wat soms zelfs gezien wordt als een soort van zoethoudertje naar het personeel. Een werkgroep is bedoeld om over vraagstukken te brainstormen. Veeg brainstormsessies nooit direct van tafel, maar analyseer ze en kom er op terug, anders bloed een werkgroep dood.
- Geen tussentijdse successen delen en vieren. Door geen tussentijdse successen te vieren, versloft het groter geheel van de verandering. Het gaat er niet om bonussen, maar om een kleiner gebaar bij het behalen van een succesvolle doorvoering. Vertel wat er al goed gaat en wat er nog gedaan moet worden, eventueel met gebak!
- Het oude werken los moeten laten en het nieuwe laten beklijven in de organisatie. Als alles is doorgevoerd in een bedrijf is het belangrijk om deze vast te houden en de nieuwe cultuur te bekijven. Mensen zijn snel geneigd om volgens het oude systeem te werken, omdat dit vertrouwd is.
Verandermanagement valt niet mee. Er zijn vele factoren waardoor het mis kan gaan, maar door een duidelijke visie, het tussentijds bijsturen is de kans van slagen vele malen groter dan 30%. Huur gespecialiseerde bedrijven/personen in om veranderingen te leiden, maar vergeet niet als directeur, dat het sleutelwoord begint bij een duidelijke visie!
Reactie plaatsen
Reacties